0 0
FIRINCI USULÜ RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR?

Sosyal ağında paylaş:

Ya da linki kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

500 gr'lık tek pide hamuru için:
350 gr (tercihen ekmeklik) Un
250 ml soğuk! İçme Suyu
10 g (veya 5 g kuru maya) Yaş Maya
1 çay kaşığı Tuz
üzerine sürmek için Yumurta
Yumurta yerine Şifa yapmak isterseniz
100 ml (1/2 su b) İçme Suyu
10 g (1 tatlı k) Un

FIRINCI USULÜ RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR?

Özellikler:
  • Şekersiz
  • Vejeteryan
  • Yağsız

İftar sofralarının vazgeçilmezi, fırıncı usulü ramazan pidesini siz de evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz

  • Kolay

Malzemeler

Açıklamalar

Paylaş

 

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı, evi saran mis gibi kokusuyla ucundan koparıp kemirmek için sabırsızlıkla beklediğimiz, iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan Pidesini evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Tabii ki hiçbir pide, fırından alınan o hazzı ve lezzeti vermese de pandemi sebebiyle rahat rahat pide kuyruğu sırasına giremediğimiz şu günlerde, ramazan pidesini evde yapabilme lüksüne sahip olmak da bir mutluluk ve şükür sebebi aslında.

Benim blogda yıllar evvel yayınladığım bir ramazan pidesi tarifim vardı. Nereye gitti, nasıl kayboldu ben de bilemiyorum. Yılların verdiği alışkanlıkla biraz eksilt, biraz azalt derken denediğim onlarca tarif sonrası içime sinen son şeklini şimdi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Hamuru, alışık olduğumuz gibi ılık suyla değil, bayağı buz gibi, dolaptan çıkmış soğuk su kullanarak mayalıyoruz. Mayayı önceden eritmeden direkt hamura katıyoruz. Bu önemli bir detay.

Ben yaş maya kullanmayı tercih ediyorum ama kuru maya gramajını da vericem. Kullandığınız yaş maya miktarını 0.5 ile çarpınca çıkan sayıyı kuru maya olarak kullanabilirsiniz. Mesela 10 g yaş maya kullandıysam 5 g kuru maya kullanmalıyım gibi düşünün.

 

Büyüklü küçüklü birçok pide pişirdim. Size iki tane de alternatif bırakıyorum buraya, benim en çok kullandığım ölçü 350 g un kullanarak pişirdiğim tek büyük pide.

Her gün taze pişirmeyi tercih ettiğim için bu ölçüyle bir tanesi bize yetiyor. Bir de daha minik olarak aşağıda tek veya iki kişi için kullanabileceğiniz malzeme gramajlarını da veriyorum. Kendinize uygun olan hangisiyse onu kullanırsınız 🙂

Tek küçük pide için (350-380 g)

250 g un, 175 ml soğuk su, 6 g yaş maya (veya 3 g kuru maya), 3/4 çay k tuz

şifası: 1/4 su b (50 ml) su, 1 çay k (5 g) unu ocakta pişirin. Soğuyunca kullanın

İki Büyük Pide için (üstteki tarifin iki katı)

500 g un, 350 ml soğuk su, 12 g yaş veya 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 silme tatlı kaşığı tuz, üzerine sürmek için yumurta veya şifa

Benim favorim 500 g civarında olan tek büyük pide. Onun da tarifini aşağıya yazıyorum

2.054 kez ziyaret edildi. Bugünkü ziyaret sayısı: 1 visits today

Adımlar

1
Tamamlandı

Öncelikle unu yoğurma kabına alıp, suyu azar azar ilave ederek 5-6 dakika boyunca yoğuralım (stand mikser kullanıyorsanız kanca/hook aparatını kullanın).
Üzerine değmeyecek şekilde bir kapak veya temiz bir mutfak bezi ile örtüp 20-30 dk dinlendirelim

2
Tamamlandı

Dinlenen hamuru tezgah üzerine alıp (genellikle fazladan una gerek kalmıyor) mayasını vermeden önce güzelce yoğuralım. Bu işlem sonrası aslında hamur kendi kendine yoğurulmuş gibi olacak. Un ve su birleştiğinde, beklerken gluten bağları oluşacak ve esnek bir form elde edeceğiniz için kolaylıkla yoğurabileceksiniz

3
Tamamlandı

Daha sonra hamuru tezgah üzerine alarak elimizle açıp yuvarlaklaştıralım ve mayayı parmak uçlarımızla parçalayarak hamurun ortasına doğru koyalım. Her tarafını bohça gibi ortaya doğru katlayıp yoğurmaya başlayalım. Bu noktada mayayı hamura yedirirken, en az 7-8 dakika boyunca yoğuralım.
Mayanın ardından aynı şekilde tuzunu ekleyerek yoğurmaya devam edelim.
Hamurun yüzeyi pürüzsüz olunca yeteri kadar yoğurmuşsunuz demektir
Top haline getirip, unlanmış tezgah üzerine alalım. Hamurun üzerini de hafifçe unlayıp sıvaslayalım ve en az 45 dakika üzeri kapalı bir şekilde mayalanmaya bırakalım

4
Tamamlandı

Hamur mayalandıktan sonra tercihen bir hamur spatulası yardımıyla, hamuru alttan doğru tek parça halinde toplayıp, mısır unu serptiğimiz tabanı delikli bir pizza tepsisi içine dikkatlice alalım. Pizza tepsisi yoksa, fırın tepsisini de kullanabilirsiniz.

5
Tamamlandı

Fırını maksimum ısısında alt üst konumda ısıtmaya başlayın (pizza taşı vs kullanıyorsanız içine yerleştirin)

Şimdi hamuru elimizle yavaş yavaş çekerek (rahat hareket edebilmek için elinizi çok hafif ıslatabilirsiniz) kenarlardan doğru büyütmeye başlayalım ama hamuru söndürmemeye gayret edelim. Büyüttüğümüz pide hamurunu bu şekilde yine en az 45 dk mayalamaya bırakalım (üzeri örtülü olsun)
Sonra şifasını veya 1 çay kaşığı suyla çırpılmış yumurtayı hamuru söndürmemeye gayret ederek sürelim
Tırnaklama işlemini yapalım ve bu şekilde tercihen 15-20 dk kadar daha mayalanmaya bırakalım (hamurun üzeri, hamura değemeyecek şekilde örtülü olsun. Hamurdan daha büyük bir kap, tencere vs kullanabilirsiniz)
Bu arada üzerine çörek otu veya susam serpiştirmeyi unutmayın

6
Tamamlandı

Pideyi fırına vermeden önce fırının en az 30 dk öncesinden ısınmış olması gerek, yani pideyi fırın kızgınken vermelisiniz.
Hatta eğer bir pişirme taşınız varsa, çok faydalanabilirsiniz. Ben fırını pizza taşıyla birlikte ısıtıp, hazırladığım pideyi pizza tepsisi ile birlikte üstünde pişiriyorum.
Böyle bir mekanizma yoksa, bir fırın tepsisini ters çevirip fırının ortasına yerleştirerek pizza taşıymış gibi kullanabilirsiniz. Bu yöntem de az da olsa taş fırın efekti verecektir. Ama pideye pişirme kağıdı üzerinde şekil verip, fırının içindeki tepsinin üzerine kaydırarak yerleştirmeniz gerekiyor.

7
Tamamlandı

Pideyi fırına verdikten sonra ısıyı 220-230'a düşürün ve beşer dakikada bir yönünü değiştirerek üzeri kızarana kadar fırın performansına göre yaklaşık 15-17 dk pişirin

8
Tamamlandı

Pideyi fırından çıkardıktan sonra ilk buharı gidene kadar ellemeyin
Daha sonra mutfak bezleri içine sararak muhafaza edebilirsiniz

Pınar

Doğma büyüme Ankara’lı. Evli, iki çocuk annesi ve çalışıyor. Evine, ailesine ve mutfağa düşkün, tipik bir Yengeç burcu. devamı...

önceki
TAZE MEYVELİ YAZ KEKİ
sonraki
Dulce de Leche (Süt Karameli) Tarifi
önceki
TAZE MEYVELİ YAZ KEKİ
sonraki
Dulce de Leche (Süt Karameli) Tarifi

Yorum ekleyin