0 0
Turta Hamuru Nasıl Yapılır?

Sosyal ağında paylaş:

Ya da linki kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

Kaç Kişilik? :
300 g Un
50 g (4 çorba kaşığı) Pudra Şekeri
200 gr küp küp minik doğranmış "tuzsuz" Tereyağı
2 Yumurta Sarısı
2 (gerekirse 3) çorba kaşığı "buz gibi su"
1 veya yarım çay kaşığı Vanilya Özütü (Ekstresi)

Turta Hamuru Nasıl Yapılır?

Ölçüler, 24-26 cm çapında, 3 cm yüksekliğinde bir kalıp ve üstü kapalı formda yapılacak tüm tart ve turta tarifleri için verilmiştir. Üstü açık formda pişirmek isterseniz, malzemeleri yarım ölçü kullanın

Özellikler:
  • Vejeteryan

Açık veya kapalı, olarak pişireceğiniz, her türlü tart ve turtalarınızda kullanabileceğiniz lezzet garantili mükemmel bir tariftir. Tercihinize göre, yumurtalı veya yumurtasız olarak hazırlayabilirsiniz :)

  • : 30
  • 10 Kişilik
  • Orta

Malzemeler

Açıklamalar

Paylaş

Mükemmel bir turta hamuru hazırlamanın bazı küçük ama önemli püf noktaları var.  Bu detaylara dikkat ettiğiniz sürece, birbirinden lezzetli tart ve turtaları siz de keyifle ve kolaylıkla yapabilirsiniz 🙂

Hamuru hazırlama süreci zaten çok kısa. Dakikalar içinde yoğurup, dinlenmesi için buzdolabına göndereceğiniz maksimum süre 30 dakikayı geçmez 🙂 

Benim çoğunlukla mevsim meyveleri ile birlikte turta olarak pişirmeyi tercih ettiğim bu hamur, sizin de listenizde mutlaka bulunmalı 🙂 Tart ve turta ile ilgili yazdığım bilgilendirme yazısını Pratik Elmalı Turta tarifi içinde okuyabilirsiniz 🙂

Şimdi, hemen kısaca dikkat etmeniz gereken püf noktalarına geçeyim 🙂

1. Öncelikle, kullanacağınız malzemelerin “çok soğuk” olması gerekiyor. Hamurun katman katman yapısı ve ağızda dağılan formu kesinlikle bu detayla alakalı.

2. Hamuru hazırlarken, açarken ve kalıba yerleştirdikten sonra içindeki tereyağının erimesine fırsat vermeden mümkün olduğunca hızlı hareketlerle çalışmalısınız. Özellikle fırına girmeden önce, tereyağının hamurun içindeki soğuk formunu koruması önemli. İşte bu yüzden, hamuru açıp kalıba yerleştirdikten sonra, ister istemez oda sıcaklığına gelen tereyağını tekrar soğuk forma getirmek için, en az 30 dakika buzdolabında ya da 15 dakika derin dondurucuda bekletiyoruz. Bu işlemi, aynı zamanda hamurun pişerken çekmesini/küçülmesini önlemek için de yapıyoruz.

Soğuk formdaki tereyağının, 180 dereceli fırın sıcaklığına ulaştığında, içindeki suyun buharlaşarak, hamurun içinde katmanlar oluşturmasını, başka bir deyişle bizim “kıyır kıyır” tabir ettiğimiz, ağızda dağılan formunu da bu minik detaya borçluyuz.

Not: Hazırlamış olduğunuz hamuru, streç filmle hava almayacak şekilde paketleyip, 1-2 güne kadar buzdolabında, 6 haftaya kadar da derin dondurucuda bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

3. Hamuru hazırlarken, karıştırma/yoğurma aşamasında aşırıya kaçmayın.  Bu yüzden, hamuru hazırlayacağınız en pratik yöntem -çelik bıçaklı- bir mutfak robotu kullanmak. Aşırı yoğurulan ve oynanan (mıncıklanan) hamurdan açığa çıkan glüten, istemediğimiz sert bir dokuya sebebiyet verecektir.

4. Buzdolabında beklettiğimiz, oldukça sert formdaki hamuru nasıl açıp incelteceğiz diye de dert etmeyin. Her seferinde eser miktarda un kullanarak, bir merdane yardımıyla “hamurun merkezinden kenarlarına doğru” genişleterek ve her seferinde hamuru döndürerek, özenli bir şekilde genişleterek yavaş yavaş inceltin. Kenarlardan çatlama veya kırılma olursa, elinizle nazikçe birleştirebilirsiniz. Hamuru kalıba yerleştirmeden önce üzerinde kalan fazla unları bir fırça yardımıyla ya da üfleyerek temizleyin. Fazla un, tart hamurunuzun sertleşmesine ve merdaneyle açarken de çatlamasına yol açar! Bu sebeple, daha pratik ve risksiz olması açısından size “Kafes Turta Yapımı“nda fotoğraflarla izah ettiğim, hafifçe unladığınız iki pişirme/yağlı kağıdı arasında açmanızı öneririm. Top haline getirdiğiniz hamuru, buzdolabına kaldırmadan önce yassıltıp yuvarlak formda kaldırırsanız, açmanız çok daha kolaylaşacaktır, bu da aklınızda bulunsun.

5. Tart hamuru, genellikle ilk 20 dakika üzeri açık bir şekilde 200 derecede ve sonrasında da üzeri aluminyum folyo veya bir parça pişirme kağıdı ile örtülü olarak 170 derecede 50-55 dakikada ideal formuna ulaşır. Bu sebeple, pişirme süreleri önemlidir. Çok fazla pişirirseniz hem üzeri yanar ve hem de hamur gevrekliğini kaybeder.

6. Daha parlak ve aynı zamanda da kızarmış bir görünüm kazanması için, turtayı fırına sürmeden önce (deep freez’den aldıktan hemen sonra) üzerine, çok az miktarda (1 tatlı kaşığı kadar) süt, krema, soğuk su veya pekmezle çırpılmış 1 yumurta sarısını hamurun üzerine bir yumurta fırçası yardımıyla nazikçe sürebilir, hatta bir miktar da toz şeker serpiştirebilirsiniz 🙂

Önemli Not: Malzeme listesinde vermiş olduğum ölçüler, üstü kapalı (ya da kafes formlu) turtalar içindir.  Üstü açık pişirmek isterseniz, malzeme listesindeki gramajları yarıya düşürün. Her iki formda da yumurta sayısı aynıdır.  Yalnız, dikkat! Su miktarı değişecektir.  Yumurtasız denemek isteyenler, özellikle su miktarını, vermiş olduğum ölçüler doğrultusunda +/- olarak ayarlayabilirler. 
5.871 kez ziyaret edildi. Bugünkü ziyaret sayısı: 1 visits today

Adımlar

1
Tamamlandı

Mutfak Robotu ile Hazırlama:

Un ve pudra şekerini çelik bıçaklı ve geniş hazneli bir mutfak robotunun karıştırma haznesine alıp makineyi, bir kere çalıştırıp kapatın. Üzerine soğuk tereyağ parçalarını ekleyin. Mutfak Robotunu (pulse modunda) hamur kumlu bir form alana kadar, her seferinde bir kaç saniye çalıştırıp kapatın.

2
Tamamlandı

Küçük bir kasenin içinde yumurta sarılarını 2 çorba kaşığı buzlu suyla çatalla kabaca çırpıp, hamurun üzerinden gezdirerek ilave edin ve makineyi yine "pulse" modunda bir kaç saniye süreyle çalıştırıp durdurarak, hamur toplanıncaya ve iki parmak ucunuz arasında tutup sıkıştırdığınızda birbirini tutacak forma gelene kadar bu işleme devam edin. Gerekiyorsa, 1 yemek kaşığı buzlu su/çok soğuk su ilavesi yapın.

3
Tamamlandı

Hazır olan hamuru, "hafifçe unlanmış" tezgah üzerine alıp, yoğurmadan (ellerinizle sıkıştırarak) hızlıca toparlayıp top haline getirin. Ve yukarıda anlattığım gibi streç filme hava almayacak şekilde sararak, soğuması için buzdolabına kaldırın.
Üzeri kapalı bir tart hazırlayacaksanız; Hamuru iki eşit parçaya ayırdıktan sonra ayrı ayrı streç filme sarın ve dinlenmesi için en az 30 dakika buzdolabında beklemeye alın.
Soğumuş ve dolayısıyla sertleşmiş olan hamur veya hamur parçalarını daha kolay açabilmek için buzdolabına koymadan önce (yukarıda da bahsettiğim gibi) hafifçe unlanmış iki pişirme kağıdı arasında, üzerinden merdaneyle geçerek yassılaştırıp, disk haline getirebilirsiniz.
Hamuru hemen kullanmayacaksanız, derin dondurucuda (sarılı olarak) 6 hafta ve buzdolabında 3 güne kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Hamuru derin dondurucuda saklayacaksanız, kullanmadan bir gün önce buzdolabına indirmeyi unutmayın!

4
Tamamlandı

YUMURTASIZ TART HAMURU YAPIMI:

Yumurta hariç aynı malzemeleri kullanarak hazırlayacağınız bu hamurda, yalnızca su miktarını biraz arttırmalısınız. Bu durumda, hamura önce 6 çorba kaşığı buz gibi su ekledikten sonra robotu çalıştırın. İhtiyaç olursa, 1 ya da 2 çorba kaşığı daha su ilavesi yapabilirsiniz, yalnız suyun buz gibi olmasına ve hamura her seferinde azar azar eklemeniz gerektiğine dikkat edin.

Pınar

Doğma büyüme Ankara’lı. Evli, iki çocuk annesi ve çalışıyor. Evine, ailesine ve mutfağa düşkün, tipik bir Yengeç burcu. devamı...

önceki
İnce Hamur Pizza Tarifi
sonraki
Mozzarella ve Sucuklu Pizza
önceki
İnce Hamur Pizza Tarifi
sonraki
Mozzarella ve Sucuklu Pizza

Yorum ekleyin